Blog: “Demonstreren met een stropdas”

Blog van bestuurslid Jintro

“Ga maar vast, ik moet mijn colbert nog pakken!”, roep ik vanuit mijn kamer naar Freek, Friso en Twan, die met een grote ketel ‘plastic soep’ in mijn keuken staan. Ik pak mijn colbert uit mijn kleerkast, trek hem vlug aan trek vervolgens een knalrood JS-vest over mijn tweedelig pak aan. Terwijl ik mij naar de ingang van de raadszaal haast grinnik ik: “Actie voeren met een pak en stropdas aan, kan het nóg meer PvdA?

Eenmaal bij de raadszaal stellen we ons op. We zetten de ketel met plastic soep, een mix van verschillende soorten plastic afval, pontificaal neer voor de ingang. Met deze ludieke actie proberen we de gemeenteraad ervan te overtuigen om vanavond niet in te stemmen met een voorstel om kasteleins in het centrum van Maastricht met Carnaval te verplichten hun drank buiten in plastic bekertjes in plaats van glazen te serveren. Wij zijn als Jonge Socialisten namelijk niet blij met de 11.000 kilo aan plastic afval die dit zal opleveren, omdat die de plastic soep die in onze rivieren en oceanen drijft alleen maar zal vergroten.

Ondanks dat wij tijdens onze actie met verschillende raadsleden, wethouders en toevallige voorbijgangers in gesprek zijn gegaan en zelfs de lokale televisie hebben gehaald, stemt de gemeenteraad helaas toch in met het plasticvoorstel. Een pleister op de wonde is dat naar aanleiding van vragen van de PvdA, en misschien ook wel een beetje door onze plastic soep actie, de burgemeester belooft dat er een duurzame oplossing komt voor het plastic afval met Carnaval.

Maar gelukkig staat er ook nog iets leuks op de agenda van de raad, ik heb dat pak immers niet voor niets aangetrokken. Vanavond worden collega JS’er Bo Lemmens en ik namelijk voorgedragen als burgerraadsleden namens de PvdA fractie in de gemeente Maastricht. Burgerraadsleden mogen niet deelnemen aan de algemene raadsvergadering en ook niet meestemmen, ze zijn immers niet verkozen, maar wel hun partij vertegenwoordigen in de commissievergaderingen van de gemeenteraad. De gemeenteraad stemt in met onze benoeming, en samen leggen we onze belofte af. Als primaire portefeuille heb ik ‘duurzaamheid en milieu’ toegewezen gekregen, een ideale positie om de burgemeester aan haar woord te houden over het plastic afval met Carnaval. Natuurlijk zal ik als burgerraadslid ook de rest van het milieu- en duurzaamheidsbeleid van de gemeente kritisch gaan volgen. Wie weet staat de JS dus binnenkort weer bij de ingang van de raadszaal te demonstreren…

Categorieën: Bestuur, Blogs

Jonge Socialisten in de PvdA