Blog: “Sta op!”

Blog van bestuurslid Jintro

Afgelopen week was ik samen met een hoop andere (Limburgse) JS’ers bij het PvdA-congres in Maarssen. Een belangrijk congres, want het verkiezingsprogramma en de kieslijst voor de komende Tweede Kamerverkiezingen werden er vastgesteld.

Het eerste hoogtepunt van het congres was ongetwijfeld de speech van onze JS-voorzitter Lieke. Ze sprak over kleine helden: mensen die met een kleine daad van onbaatzuchtigheid iemand anders helpen, soms meer dan ze zelf beseffen. Ze riep ons op om de kleine held in onszelf te ontdekken. Ik moest terugdenken aan hoe we vorige maand met de JS Limburg wafels bakten in het verzorgingstehuis in Roermond, en raakte nog gemotiveerder dan ik al was om nog meer vrijwilligerswerk te gaan doen met onze afdeling. Laten wij de grootste kleine helden van Limburg worden!

Daarna gingen we de inhoud in: het behandelen van de amendementen op het verkiezingsprogramma. Al met al was ik behoorlijk tevreden over de uitkomst van dit debat. De meeste van de amendementen die door de JS en de PvdA Limburg waren ingediend werden aangenomen, bijvoorbeeld over het invoeren van stopformulieren. Ook was het af en toe verschrikkelijk spannend. Zo werd het correctief referendum, een splijtzwam binnen de partij, met slechts vijf stemmen verschil verworpen.

Na afloop van het officiële gedeelte van de eerste congresdag liep ik nog even naar de met vlaai en Limburgse vlaggetjes bezaaide tafel van de PvdA Limburg om wat na te praten. Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen sloot zich ook aan bij onze Limburgse afterparty en gaf een korte speech, gans in ’t Mestreechs!

De volgende dag was ik helaas pas rond het middaguur op het congres doordat ik mijn tas in de trein was vergeten. Na een professionele barbier mijn baard onder handen te hebben laten nemen begon het debat over de kandidatenlijst. Ondanks verschillende voorstellen tot wijziging van de lijst veranderde er uiteindelijk niets en wist ‘onze’ kandidaat Joost Reinaerts zijn plek op nummer 3×11 te behouden. Proficiat Joost!

Het congres werd afgesloten met een speech van Lodewijk Asscher. De zin uit zijn speech die mij het meeste bij is gebleven is: “Als ik nog niet in de politiek zat, was ik er vandaag ingestapt”. Want net als onze partijleider denk ik dat het nu misschien wel belangrijker is dan ooit voor ons socialisten en sociaaldemocraten om op te komen voor waar we in geloven. Toegegeven, de komende campagne wordt zwaar, maar nu Wilders met zijn verhaal van angst en verdeeldheid ongekend populair is, is die campagne ook ongelofelijk belangrijk. Daarom herhaal ik hier het beroep dat Lodewijk Asscher op het congres op ons deed: sta op! Kom in beweging! En doe dat samen met ons!

Categorieën: Bestuur, Blogs

Jonge Socialisten in de PvdA