Blog: “Eva, de dolende JS’er”

Blog van secretaris Eva

De afgelopen weken kan het je niet ontgaan zijn dat er gekandideerd kan worden voor het lijsttrekkerschap van de PvdA. De deadline is 24 oktober en tot nu toe zijn er drie serieuze kandidaat lijsttrekkers opgestaan. En ook al duurt het nog even voordat er gestemd mag worden, is het niet alleen weggelegd voor de ‘dolende dertiger’: keuzestress.

Ik heb namelijk nog geen idee op wie ik zou moeten stemmen. Alle drie de kandidaten, heren, blank, uit een goed milieu, hebben wel iets wat mij aanspreekt. Tegelijkertijd hebben alle drie de heren ook heel veel wat mij absoluut niet aanspreekt. Daarbij vraag ik mij ook af of stem ik op iemand omdat hij het beste aansluit bij mijn ideeën over sociaaldemocratie of omdat die persoon de meeste zetels binnen kan halen. En wat zijn mijn ideeën over sociaaldemocratie precies, is het een dealbreaker als een van de kandidaten op een bepaald onderwerp een andere koers vaart?

Zoveel vragen en het campagnevoeren voor de PvdA als partij is nog niet eens echt begonnen, eerst wordt er gestreden voor een lijsttrekker. Waarom er zo’n poppenkast van gemaakt wordt, dat is dan weer een vraag. Ik krijg geregeld een opmerking: ‘Eva, wat is er toch binnen jouw partij aan de hand?’. Ik weet niet of er van een positieve strijd gesproken kan worden. Ik wil dan ook bijna zeggen dat het mij niet meer zoveel uitmaakt, als wij in maart maar zetels binnen halen. Met deze gedachte wint het aantal zetels het van mijn sociaaldemocratische ideeën. Daarom zeg ik het ook nog niet hardop.

Ik ben in ieder geval blij als de lijsttrekker is gekozen en de rust is wedergekeerd. De campagnestrijd kan dan echt beginnen. Om er een succes van te maken moeten we waarschijnlijk doorknokkend en samen vooruit nieuwe wegen begaan.

Categorieën: Bestuur, Blogs

Jonge Socialisten in de PvdA